top of page
deckkaplama.tr

DECK KAPLAMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

  • icmimarelcinkoklu
  • 14 Şub
  • 4 dakikada okunur
DECK NEDİR ?

Deck parke, dış mekan ahşap zemin kaplamalarına verilen genel bir isimdir. İngilizce'de "güverte" anlamına gelen "deck" kelimesinden türetilmiştir. Genellikle gemi güvertelerinde kullanılan ahşap kaplamalara benzediği için bu isimle anılmaktadır.

Deck parkeler, evlerin bahçelerinde , teraslarda , havuz kenarlarında ve diğer dış mekan alanlarında zemin kaplaması olarak kullanılmaktadır. Estetik görünümleri, sıcak ve doğal bir atmosfer yaratmaları ve dayanıklılıkları nedeniyle tercih edilmektedirler .


Deck parkelerin özellikleri :

  • Doğal ve estetik görünüm : Ahşabın doğal dokusu ve sıcaklığı , mekanlarda estetik bir görünüm kazandırır.

  • Dayanıklılık : Dış mekan koşullarına dayanıklı ağaç türlerinden üretilir.

  • Kolay bakım : Genellikle düzenli bakım gerektirmezler.

  • Kaymazlık : Yüzeyleri kaymaz özelliktedir bu da güvenli bir kullanım sağlar.

  • Çeşitlilik : Farklı ağaç türlerinden , renklerde ve desenlerde üretilebilirler.

    1- AHSAP DECK KAPLAMALAR

    Ahşap Deck , ev veya villaların bahçelerine , beton üzerine karkasla veya toprak ile teması kesilip beton atılmadan uygulanan dış mekan ahşap zemin kaplamasıdır. Kullanım alanları oldukça çeşitlidir. Havuz kenarları , plajlar , marinalar , iskeleler , yat veya gemi güverteleri , bina cepheleri , teraslar , kış bahçeleri , yürüme yolları , pergola sistemleri , çit uygulamaları , banyo içi , verandalar olarak farklı alanlarda ihtiyaçlara cevap verebilir.

    Açık hava koşullarında durması ile meydana gelebilecek rutubet , çürüme , küflenme ve böceklenme durumlarına karşı çok daha uzun ömürlüdür. Sıcak iklimi seven bu ağaç Asya ve Avrupa kıtasında yetişmekte olup ülkemizde yetiştirilmesi mümkün değildir. Ahşap deck kaplamalarının çeşitleri bulunmaktadır ;

    -Teak ( Tik ) Ahşap : Teak ağacı ile elde edilen mobilyaların , estetik görüntüsünü korumak ve uzun süreli kullanılır hale getirmek için belirli aralıklarda periyodik bakımlarının yapılması gerekmektedir. Diğer yapı malzemeleri gibi kısa süreli kullanıma sahip olmadığı için uzun yıllar kullanım imkanı sunar

    - Iroko Ahşap : Iroko ağacı Orta ve Batı Afrika ülkelerinde yetişen bir ağaç türüdür. İçerisinde yağ bulundurduğu için su tutmaz ve bu sayede bakteri üretimi yapmaz. Iroko ağacı yaşken kesildiğinde , gövde reçine sızıntıları kesilen bölgeyi kaplar ve sertleşir. Bu madde cam gibi bir yüzey oluşturur ve çürümeyi engeller. Yağmura , rüzgara , neme , güneşe ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Dış mekan mobilya , doğrama ve kaplamalarında kullanıma uygundur. Iroko ağacının rengi homojen olmayan sarı tonlarına sahiptir. Güneş ve oksijen ile temasa geçtiğinde zamanla kahve ve çikolata rengi tonlarına dönüşerek homojen bir görüntü oluşturmakadır. Iroko ağacı dış cephe kaplamaları , teknelerin parke zeminleri ve dış mekan mobilyaları gibi zorlu şartlar altında tercih edilen bir ağaç türüdür.

    - ThermoWood Ahşap : ThermoWood termal işlem adı verilen bir yöntemle ahşabın özelliklerini iyileştirmek için işlenmiş bir ahşap türüdür. Bu işlem sırasında ahşap yüksek sıcaklıklara maruz bırakılır ve bu süreçte ahşapta kimyasal ve yapısal değişiklikler meydana gelir. Bu ahşap türü dış cephe kaplamaları , açık havuz kenarları , dış mekan peyzaj uygulamaları , iç mekan tasarımı , sauna ve hamamlarda sıklıkla tercih edilir.

    - Çam ve Meşe Ahşap : Sert ağaçlar ve yumuşak ağaçlar üreme ve büyüme biçimleri bakımından farklılık gösterir . Sert ağaçlar , yumuşak ağaçlara kıyasla bir örtüye ve farklı bir su alma sistemine sahiptir ; bu , odunlarına farklı bir yapı kazandırır.

    Genel bir kural olarak sert ağaçlar yumuşak ağaçlardan daha fazla mukavemete , sertliğe ve dayanıkılığa sahiptir. En önemlisi , meşe türleri sert ağaçlardır , çam ise yumuşak ağaçtır. Meşe ağaçları büyümek için yüz yılda fazla zaman alabildiğinden ve 300 yıldan fazla yaşayabildiğinden , keresteleri cam ağaçlarınkinden çok daha güçlü , ağır ve yoğundur. Meşe çizilmeye veya eziklenmeye çok daha az eğilimlidir. Öte yandan çam , daha hızlı büyüme süresi nedeniyle genellikle hafif olan yumuşak bir ağaçtır. Daha yumuşaktır ve genel olarak daha az sağlamdır. Ancak bu , hiçbir şekilde dayanıksız olduğu anlamına gelmez.

    Güzelliği ve dayanıklılığı nedeniyle meşe , tasarımcı projeleri de dahil olmak üzere çok sayıda kullanımla uzun yıllar dayanması amaçlanan projelere iyi uyum sağlar. Meşe için bazı yaygın kullanımlar mobilya ( masalar , sehpalar , sandalyeler , şifonyerler , yataklar , sehpalar ve daha fazlası ) , döşeme , güverte , kaplama , pergolalar , verandalar gibi alanlarda kullanılmaktadır.

    Çam hasara daha yatkındır , ancak yine de birçok proje için uygun olabilir. Belki de çocuk odası mobilyaları veya çok fazla kullanım görmeyi umursamadığınız bir mobilya parçası gibi daha kısa ömürlü olanlar. Çamın en popüler kullanımlarından bazıları çocuk mobilyaları , mobilya ( özellikle kısa süreli kullanım veya boyama için ) , çalışma masaları sehpalar , yataklar , sandalyeler ve daha fazlası örnek olarak gösterilebilir.

    Ahşap deck kullanılırken nelere dikkat edilmesi gerekmektedir ?

    Ahşap Deck , seçilirken öncelikle sudan etkilenmeyecek , dayanıklı ağaç türleri tercih edilmedilir. Örneğin teak , iroko , termowood çam , termowood dış budak ağaçlarından birinin seçilmesi uygun olacaktır. Bu ağaçlar suya dayanıklıdır , kolay esnemezler , çok sıkı yapıları vardır ve güneşe karşı uzun ömürlüdür, Ahşabın yanında uygulama amaçlı kompozit de kullanılmaktadır.

    2- KOMPOZİT ( WPC ) DECK KAPLAMALAR

    Ahşap sıcaklığı ile plastiğin uzun ömrünü birleştirerek üretilen bir zemin kaplama türüdür. Çevresi olduğu kadar bakım da gerektirmediğinden , yıllarca masrafsız ve zahmetsiz şekilde kulanılabilir. Nemden etkilenmeyen kompozit deck , yosunlaşma ve kıymıklaşma yapmaz. Uzun vadede kullanmak isteyenler için oldukça ekonomik olup , bakım gerektirmeyen , çürüme ve kayma yapmayan iç ve dış mekan zemin kaplamaları ihtiyaçlarınıza tam anlamıyla cevap verecektir.

    Bu kaplamalar uzun boy deck ve karo deck olmak üzere iki çeşit olarak üretilmektedir. Uzun boy olan malzemeden armuzlu ( mastikli ) , aparatlı , gizli çivili , çakma metal klipsli , vidalı olmak üzere üretimleri yapılmaktadır.

  • Ahşap - Plastik Karışımlı Kompozit Deck : Doğal ahşap görünümüne sahiptir , suya ve UV ışınlarına dayanıklıdır.

  • Tam Plastik ( PVC ) Deck : Suya ve haşelere karşı tamamen dayanıklıdır , bakım gerektirmez.

  • Geri Dönüştürülmüş Malzemeleri Kompozit Deck : Çevre dostu olup , doğal ahşaba göre daha uzun ömürlüdür.

    3 - TAŞ VE SERAMİK DECK KAPLAMALAR

  • Doğal Taş Deck: Granit , traverten , bazalt gibi taşlar kullanılarak yapılır oldukça dayanıklıdır.


  • Seramik & Porselen Deck : Özellikle teras ve havuz kenarlarında kullanılan kaymaz seramik veya porselen malzemelerdir.



    4 - BETON DECK KAPLAMALAR

  • Hazır Beton Deck : Düz veya dekoratif olarak hazırlanmış beton kaplamalarıdır.

  • Prekast Beton Deck : Önceden üretilmiş beton panellerden oluşur , modern ve dayanıklı bir seçenektir.

    5 - SENTETİK VE HİBRİT KAPLAMALAR

  • Vinil & Pvc Kaplamalar : Suya , güneş ışığına dayanıklı , uzun ömürlü bir alternatiftir.

  • Sentetik Çim Deck : Doğal çim görüntüsünü sağlar , yumuşak bir yüzey sunar




 
 
 

Comments


bottom of page